Toetreding assessment medische vakgroep of maatschap
TOETREDING ASSESSMENT MEDISCH SPECIALIST
Het toetreding assessment medisch specialist (ook wel toetreding assessment medische vakgroep genoemd) is in overleg met medische beroepsbeoefenaren ontwikkeld door Jan Maarten Wieringa (psycholoog). Het toetreding assessment medisch specialisten wordt door steeds meer ziekenhuizen, medische vakgroepen, MSB’s (Medisch Specialistisch Bedrijf), en maatschappen waarin tandartsen en/of huisartsen samenwerken (HOED en TOED constructies), ingezet als onderdeel in de toetredingsprocedure voor het toevoegen van een nieuwe “maat”. Informele toetredingsprocedure komen nog wel voor, maar veel MSB’s en medische vakgroepen hebben het toetreding assessment medisch specialisten omarmd met als belangrijkste redenen het voorkomen van problemen in de samenwerking, waarborgen van kwaliteit en patiëntveiligheid.
TOETREDING ASSESSMENT MEDISCH SPECIALIST – ACHTERGRONDINFORMATIE
Een andere term is toetreding assessment medische vakgroep of maatschap. Zo wordt het toetreding assessment medisch specialist ook wel genoemd. Het is een maatwerk assessment dat inzicht geeft in persoonlijkheid, niet-medische vaardigheden, wensen en verwachtingen van zowel de beoogde maat als de collega’s binnen de vakgroep, maatschap of MSB. Tijdens het toetreding assessment medische vakgroep (oftewel toetreding assessment medisch specialist) wordt er met Jan Maarten Wieringa gesproken en dieper ingegaan op de vraag of degene die mogelijk gaat toetreden en de vakgroep of maatschap elkaar kunnen aanvullen en elkaar voldoende ruimte kunnen geven. Specifieke aandachtspunten worden eveneens besproken en onderzocht tijdens de dag waarop het toetreding assessment medisch specialist plaatsvindt. Aan de hand van de uitkomsten van het assessment kan vervolgens door de maatschap, de vakgroep, de beleidsadviescommissie (BAC) of het MSB een weloverwogen beslissing worden genomen over een mogelijke samenwerking en de vorm daarvan. Arts en Assessment beschikt over zeer ruime ervaring met het uitvoeren van het toetreding assessment medisch specialist en heeft veel van deze assessments uitgevoerd voor ziekenhuizen verspreid over Nederland. Jan Maarten Wieringa (psycholoog) kan ook uw organisatie bij dit kritische proces met raad en daad terzijde staan. Neem vandaag nog contact op zodat uw vraag besproken kan worden.
TOETREDING ASSESSMENT MEDISCHE VAKGROEP – GANG VAN ZAKEN
- Als eerste stap in het toetreding assessment medische vakgroep maatschap wordt informatie verzameld in een (telefonisch) gesprek met de opdrachtgever. Vaak is dat het hoofd van een maatschap, MSB, vakgroep en/of een HR medewerker. Ook is er contact met de medisch specialist die aan het assessment deelnemen.
- De tweede stap in het toetreding assessment medisch specialist is het assessment zelf dat op de afgesproken datum wordt uitgevoerd in de regel op het kantoor van Arts en Assessment in Oegstgeest. Het programma wordt op maat samengesteld en bestaat uit het maken van een aantal wetenschappelijk ontwikkelde schriftelijke tests. Tijdens de dag van het assessment is er ook een gesprek met Jan Maarten Wieringa waarin wordt ingegaan op de doelstellingen van het assessment. In de loop van de middag wordt aan de deelnemer aan het assessment een eerste, voorlopige uitslag gegeven over de uitkomsten van het toetreding assessment medische vakgroep en wordt er een afspraak in de agenda gepland voor de eindbespreking.
- De derde en laatste stap is het verwerken van de resultaten van het toetreding assessment medische vakgroep en het samenstellen van een rapportage waarin de resultaten van het assessment worden beschreven. Op de geplande datum vindt het eindgesprek plaats met Jan Maarten Wieringa en zal de rapportage inclusief conclusies, tips en maatwerk advies ook beschikbaar worden gesteld aan de opdrachtgever.
‘Bij het assessment bleek dat wij gelijke normen en waarden hanteren. Onze vaardigheden bleken juist complementair. Dat gaf ons veel vertrouwen in onze beoogde samenwerking.’ Bernt van Reuven en Roderick Zaal, tandartsen
‘Een eerder toegetreden maat bleek niet goed te aarden in onze maatschap. De dissociatie kostte veel tijd en energie. Sindsdien doet iedere nieuwe maat een assessment en dat bevalt prima.’ Maatschap orthopedie