Assessment voor huisartsen
ASSESSMENT VOOR HUISARTSEN
Het assessment voor huisartsen is door Arts en Assessment ontwikkeld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar verdieping in inzicht in het functioneren in de dagelijkse huisartsenpraktijk. Veel huisartsen zien zichzelf geconfronteerd met vragen over het eigen functioneren. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1.600 huisartsen en waarover in het dagblad Trouw is gepubliceerd door Barbara Vollebrecht in maart 2018 blijkt dat 6 op de 10 huisartsen (te) hoge werkdruk ervaren en dat 50% van de huisartsen kampt met burn-out klachten. Klik op deze link als u dit onderzoek wilt lezen.
In de praktijk van Artsen en Assessment heeft Jan Maarten Wieringa (psycholoog) in afgelopen jaren het instrument assessment voor huisartsen met succes ingezet om praktiserende huisartsen te ondersteunen bij het vinden van antwoorden op vragen rondom het eigen functioneren. Deze assessments worden doorgaans in opdracht van individuele huisartsen uitgevoerd en helpen bij het nemen van beslissingen over het vormgeven van de loopbaan als huisarts. Het assessment voor huisartsen is dan ook volledig afgestemd op het werken binnen de eigen praktijk of groepspraktijk. Praktisch gesproken is de gang van zaken tijdens een assessment voor huisartsen hetzelfde als voor de andere assessments voor medische beroepsbeoefenaren. medische beroepsbeoefenaren.
ASSESSMENT VOOR HUISARTSEN – GANG VAN ZAKEN
Als u besluit deel te nemen aan het assessment voor huisartsen is dit wat u kunt verwachten:
Intakegesprek
Jan Maarten Wieringa bespreekt met u de aanleiding en het doel van het assessment. Specifiek wordt ingegaan op uw wensen, vragen en verwachtingen. Daarnaast wordt ook het tijdspad besproken. Assessments voor artsen vinden in de regel plaats op het kantoor van Arts en Assessment in Oegstgeest. Dat zorgt ervoor dat er geen afleiding is (telefoontjes, oproepen) tijdens uw deelname aan het assessment voor huisartsen.
Het assessment zelf
U maakt gedurende de dag een aantal testen. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van degelijke en wetenschappelijk verantwoorde (persoonlijkheids) vragenlijsten (en soms ook vragenlijsten zoals de Belbin-rollentest en de Myers-Briggs Type Indicator). Ook komt het voor, dat een rollenspel onderdeel uitmaakt van het assessment voor medische beroepsbeoefenaren. Dat is dan speciaal afgestemd op een vraag of onderwerp dat door u centraal is gesteld. Tijdens de assessment dag hebt u ook een uitgebreid interview de onderwerpen die u hebt aangedragen over uw eigen functioneren in de huisartsenpraktijk. Denk daarbij aan toekomstambities, uw sterke en minder sterken kanten, uw functioneren en uw loopbaanwensen. Aan het einde van de assessment dag kunt u een eerste, voorlopige terugkoppeling verwachten van Jan Maarten Wieringa.
Eindgesprek
In de dagen na het assessment voor huisartsen zal Jan Maarten Wieringa een rapport samenstellen op basis van de resultaten van uw assessment. In veel gevallen is er tijdens de assessment dag een afspraak gemaakt voor het eindgesprek. Uiteraard ontvangt u de rapportage en zullen de resultaten van uw assessment voor huisartsen met u worden besproken. Uw vragen worden uiteraard ook behandeld. Niet in de laatste plaats kunt u ook maatwerkadvies verwachten naast praktische aanbevelingen en mogelijke vervolgstappen die u kunt zetten binnen uw eigen huisartsenpraktijk.